Pri LARPu želimo
biti kar se da pristni, torej fantazijsko srednjeveški LARP pomeni srednjeveško
kuhinjo.
Že
zaradi počasnega transporta in slabih načinov konzerviranja hrane (sušeno,
soljeno, prekajeno ali kisano) je večina prebivalstva jedla lokalno, vrtnine,
sadje, meso, mlečne izdelke in ribe. Hrana se je hitro kvarila in pogosto so
uporabljali močne začimbe, predvsem zato, da so popravili barvo in okus slabega
mesa.
Sloj, kateremu je
oseba pripadala, je vplival na njegovo prehrano. Bogatejši so imeli raznovrstne
jedilnike z več mesa in začimbami, mehke sire, paštete, slajen kruh, ocvirke
... Nižji sloji pa so jedli predvsem žitne kaše, črn, ržen ali ajdov kruh,
zelenjavo z vrta in redko meso. Razbojniki, najemniki, potujoči trgovci in
ostali popotniki so vedno lahko uplenili kakšno žival, a ker ga niso mogli
konzervirati, je bilo sveže meso je dobro le nekaj dni, potem pa se je
pokvarilo. S tem, da so tudi tvegali kazen lokalnega grofa, katerega last je
bila pokrajina in živali v njem.
Za slajenje so
uporabljali med, sladkorja ni bilo. Sladkali so se predvsem s sušenim
sadjem, figami, slivami, jabolčnimi krhlji ... Agrumov in eksotičnega
sadja niso poznali, razen elita ali kakšen bogataš v pristanih. Enako velja za
čokolado, za katero večina prebivalstva ne ve, da sploh obstaja.
Bogati sloji po
pili dobra vina, odlična piva in vse od spodaj naštetega, medtem ko so se nižji
sloji zadovoljili z medico, moštom, pivom ...
Poleg vode so bile
le redke pijače brezalkoholne, mošt in sokovi iz zelenjave. Čaj je obstajal,
preproste zeliščne in iz domačega jagodja so pili vsi, prefinjene, odišavljene
pa predvsem višji sloji.
Hrenovke, čigumiji,
sendviči, čips, bomboni pločevinke in sladke pijače niso obstajale, tako da se
jim na LARPu skušamo izogniti.
Ni komentarjev:
Objavite komentar