sobota, 24. oktober 2015

Grdini in njihovi običaji

Le malokdo ve, da grdinska ljudstva v resnici sestavljajo tako večji, bojeviti orki, kot manjši in zviti goblini. Nihče ne ve zakaj, a med grdini sta že od nekdaj obstajali ti dve vrsti, medtem ko ostala ljudstva gobline pogosto zamenjajo kar za mlade orke. Prav tako tujec pogosto težko loči grdina od grdinke, ker so si po videzu precej podobni.
Prihajajo iz daljnih dežel na severu in vzhodu, kjer še danes prebivajo v zelo velikem številu in od koder so se v manjših ali večjih skupinah razširili vse naokoli.
Staro Belesijsko kraljestvo so dosegli že dolgo nazaj, a prvi resni stik je bila prav Velika bitka. Gaargwe, slavni orkovski poglavar, je v tistem času vodil množice grdinskih klanov, ki so pustošila po skoraj celotni deželi Belesiji, dokler jih ni ustavila združena vojska pod poveljnico Orelijo. Po hudem porazu grdinov so se te razbežali. Večina se je umaknila na Vzhod, nekaj manjših skupin pa se je zateklo v bolj skrite kotičke Belesije. Mnogo od teh so pobili ali pregnali, a nekaj jih je uspelo preživeti vse do danes.



Grdini se združujejo v klane, ki jim načeluje poglavar. Tega grdini izvolijo na podlagi dvobojev in podpore preostalih članov klana. Ko je poglavar izbran, ta obrži svoj položaj vse do smrti, odstopa ali dokler se ne pojavi nov tekmec, ki si je uspel izboriti dovolj svoje podpore.
Pomembno vlogo v klanih imajo tudi šamani, ki so izbrani iz vrst modrih starešin. Skrbijo za opravljanje ritualov, prerokovanje in razlaganje vseh znamenj, ki bi lahko vplivala na njihova življenja. Posebnega pomena za grdine je Mesec ali Beli obraz, kot ga imenujejo sami. Če želite načeti pogovor z grdinom, če bo ta seveda pri volji, ni boljšega načina kot omemba svetleče, bele krogle na nebu.

Življenje grdinskih klanov ponavadi poteka v manjših vasicah ali taborih, medtem ko si večje lesene utrdbe gradijo le v notranjosti svojih dežel. Vedno se bodo nahajali v bližini gozdov, kjer lovijo živali, postavljajo zasede skupinam popotnikov in ko je nuja, jim gozd nudi zavetje pred nevarnostjo.
Njihova bivališča so lesene kolibe in šotori iz živalskih kož, v katerih preživijo večino dneva. Njihovo življenje se zares začne šele ponoči, ko se na nebu pojavi Beli obraz. To pa ne pomeni, da se dnevne svetlobe bojijo! Le kako bi sicer komunicirali s preostalimi ljudstvi?



Poleg vsakdanjih aktivnosti kot so lov, kuhanje, tkanje, vojaška vadba in urejanje tabora, se grdini radi zberejo ob ognju, kjer poslušajo najrazličnejše pripovedi. Najbolj zanimive so ponavadi tiste, ki jih pove šaman.
Ker so grdini, predvsem orki, ena izmed bolj krvoločnih ras, pogosto napadajo in ropajo bližnje naselbine. Njihovi napadi so hitri ter nepričakovani in se ponavadi zgodijo ponoči. Prav to je en izmed glavnih razlogov, zakaj ni pametno biti njihov sovražnik. Kljub temu na nekaterih odročnih delih Belesije bivajo grdini v relativno dobrih odnosih s sosednjimi ljudstvi. Med seboj radi trgujejo in ob večerih celo skupaj spijejo vrček ali dva.


Ni komentarjev:

Objavite komentar