četrtek, 28. april 2016

Prehrana v LARPu

Pri LARPu želimo biti kar se da pristni, torej fantazijsko srednjeveški LARP pomeni srednjeveško kuhinjo.


Že zaradi počasnega transporta in slabih načinov konzerviranja hrane (sušeno, soljeno, prekajeno ali kisano) je večina prebivalstva jedla lokalno, vrtnine, sadje, meso, mlečne izdelke in ribe. Hrana se je hitro kvarila in pogosto so uporabljali močne začimbe, predvsem zato, da so popravili barvo in okus slabega mesa.
Sloj, kateremu je oseba pripadala, je vplival na njegovo prehrano. Bogatejši so imeli raznovrstne jedilnike z več mesa in začimbami, mehke sire, paštete, slajen kruh, ocvirke ... Nižji sloji pa so jedli predvsem žitne kaše, črn, ržen ali ajdov kruh, zelenjavo z vrta in redko meso. Razbojniki, najemniki, potujoči trgovci in ostali popotniki so vedno lahko uplenili kakšno žival, a ker ga niso mogli konzervirati, je bilo sveže meso je dobro le nekaj dni, potem pa se je pokvarilo. S tem, da so tudi tvegali kazen lokalnega grofa, katerega last je bila pokrajina in živali v njem.


Za slajenje so uporabljali med, sladkorja ni bilo. Sladkali so se predvsem s sušenim sadjem, figami, slivami, jabolčnimi krhlji ... Agrumov in eksotičnega sadja niso poznali, razen elita ali kakšen bogataš v pristanih. Enako velja za čokolado, za katero večina prebivalstva ne ve, da sploh obstaja. 


Bogati sloji po pili dobra vina, odlična piva in vse od spodaj naštetega, medtem ko so se nižji sloji zadovoljili z medico, moštom, pivom ...
Poleg vode so bile le redke pijače brezalkoholne, mošt in sokovi iz zelenjave. Čaj je obstajal, preproste zeliščne in iz domačega jagodja so pili vsi, prefinjene, odišavljene pa predvsem višji sloji.
Hrenovke, čigumiji, sendviči, čips, bomboni pločevinke in sladke pijače niso obstajale, tako da se jim na LARPu skušamo izogniti. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar