petek, 29. april 2016

Denar in menjalna sredstva v Belesiji

V Belesiji so glavna denarna valuta zlatniki, srebrniki in bakrenci, a je kljub temu še vedno prisotna blagovna menjava, sploh med ljudstvi pri barbarih in grdinih.

NOVCI
Osnovo za večino prebivalstva predstavlja srebrnik, ki je poleg bakrencev, najpogostejša valuta. Zlatnik je vreden 12 srebrnikov in za preprosto prebivalstvo predstavlja nekaj izredno dragocenega, saj si ga ne lastijo prav pogosto. Bakrenec ima vrednost 1/12 srebrnika.
Vse odkar je kraljestvo razpadlo je v obtoku precej več različnega denarja, kajti vsaka grofija in kraljestva drugih ljudstev, kujejo svoj denar. Četudi različni po velikosti in teži, je praviloma vrednost vseh enaka, a obstajajo trgovci, ki bodo želeli sprejeti le kovance iz določenega področja dežele.


BLAGOVNA MENJAVA
Blagovna menjava poteka med dvema ali več zainteresiranimi prodajalci/kupci, ki individualno ocenijo vrednost izdelka, ki ga želijo kupiti, in v zameno ponudijo predmet v svoji lasti, za katerega menijo, da je enake ali večje vrednosti. Če se prodajalcu predmet, ki ga kupec ponuja v zameno, zdi primeren, je kupčija ponavadi uspešna.
Pomembno je vedeti, da je nekaj, kar je za nekoga smet, za koga drugega lahko dragocenost in obratno. Tudi denar, torej kovanci in dragi kamni, pravi ali ponarejeni, so za nekoga, ki jih ne pozna dobri, lahko ničvredni, medtem ko bo kdo drug v zameno za njih zahteval dvojno količino blaga.

OSTALE VALUTE
Obstajajo tudi druge valute, ki sicer bolj spadajo pod blagovno menjavo kakor samo valuto, saj nimajo dogovorjene vrednosti.
Dragi kamni različnih oblik, velikosti in barv so za nekoga lahko vredni velikozlatnikov, nekdo pa jih bo zavrnil kot plačilno sredstvo, saj ne bo želel trgovati z njimi. Zlati ali srebrni pesek je bolj sprejemljivo plačilno sredstvo, a tudi tu lahko najdemo koga, ki te "valute" ne bo želel sprejeti.


PONAREDKI
Kot povsod tudi v Belesiji obstajajo ponaredki, s katerimi želijo nepridipravi pridobiti korist. Največkrat so to premajhni, prelahko ali preveliki kovanci, izdelani iz drugih materialov ali pa vsebujejo veliko primesi manj vrednih kovin.

Toda pozor! V staro kraljestvo prihajajo tudi popotniki iz drugih dežel, ki s sabo prinašajo svoje denarne valute. Ob trgovcev samih pa je odvisno ali jih prepoznajo in sprejmejo ali ne.


Ni komentarjev:

Objavite komentar