nedelja, 24. avgust 2014

Detajli




Da ne bodo punce ves čas zapostavljene, je tale članek napisan v ženski obliki. Nagovarja pa seveda vse larperje! :)
Ko pričneš z larpanjem je popolnoma naravno, da začneš pri osnovah. Sešiješ si preprosto tuniko, si pripneš starinski pas, v roko pa vzameš meč in se podaš v boj. Super, vstopila si v fantastični hobi, ki pa te bo vase zares posrkal šele takrat, ko boš pričela temeljiteje graditi na svojem liku. Za to boš potrebovala čas in voljo, da si razviješ lik, poleg tega pa tudi boljši kostum. In hudič, kot pravijo, se skriva v podrobnostih.


Zakaj dajeta ta dva lika vtis, da bi lahko resnično nekje obstajala? Kaj ju loči od dveh ljudi, ogrnjenih v nekaj kosov obleke? Kaj je tisto, kar človek podzavestno zazna in razume? To so detajli, ki liku dodajo pristnost, zgodovino, življenje.

Za začetek je pomembno, da premisliš, kako bi se tvoj lik dejansko oblekel. Fantazijski larp se odvija v času, kjer ljudje niso imeli ogromne omare s kopico oblek. Tista oblačila, kar so jih imeli, so morala biti praktična, topla, najpomembnejše pa je to, da so v njih ljudje preživeli veliko časa. Nase navleci več plasti obleke, ki te bodo varovale pred mrazom. Za pasom imej mošnjiček, čutarico, bodalo, pa še marsikaj, kar boš potrebovala na dolgem popotovanju. Okrog vratu si odeni ogrlico, ki te bo varovala pred zlimi uroki. Zakrpaj si obleko, kjer jo je med pobegom strgala ostra veja.
Poleg tega lahko posvetiš pozornost tudi drugim stvarem, ki bodo bistveno vplivale na tvoj lik: nakit lahko opiše tvoj položaj v družbi, poslikave na koži ali splet las lahko opiše tvojo kulturo, simboli, trofeje in amuleti za srečo pa pokažejo, čemu tvoj lik posveča pozornost. Tudi v materialu, iz katerega je tvoja obleka, se lahko vidi marsikaj.
Kadar izbiraš detajle za svoj kostum, skušaj odgovoriti na te tri stvari:
- kaj predstavlja
- iz kje je
- zakaj ga nosiš.

Tako si boš lažje predstavljala, kaj skušaš z izgledom svojega lika prikazati, nato pa vse skupaj nadgradila še s svojim ravnanjem, izbiro besed in seveda odločitvami, ki jih boš v zgodbi sprejela.

Ni komentarjev:

Objavite komentar