petek, 22. avgust 2014

Drachenfest 2012

Für den Grünen auf die Jagd!


Drachenfest, eden izmed največjih LARP dogodkov v Evropi, je letos potekal že enajstič zapored. Zame pa je bil to prvi Drachenfest in zato sem preživel še bolj nepozaben teden v družbi več tisoč larperjev!



Kdaj, kje, kdo?

DF 2012 je potekal od 24.7. - 29.7. v mestu Diemelstadt, Kassel, Nemčija.
Dva dni prej se je skupinica treh navdušencev (Lorwyn, Burek ter moja malenkost) odpravila iz Ljubljane na dolgo vožnjo z avtom proti Diemelstadtu. Ker bralce sama pot malce manj zanima bom kratek; udobna vožnja v nabito polnem avtu je minila kar hitro, prvi dan smo prespali v Münchnu, takoj zjutraj pa dokončali pot. Vmes so bili seveda krajši postanki za WC.


Prihod in prvi občutki

Voziš se po cesti, kar naenkrat pa zagledaš na svoji levi in desni parkiranih nešteto avtov kar sredi polja - prispeli smo! No, najprej smo se morali odpeljati z avtom na gozdnat grič, na sredini katerega je ogromen travnik, kjer poteka cel Drachenfest. Poiskali smo svoj prostor za šotor ter iz avta razpakirali vse stvari. Lorwyn je avto odpeljala nazaj na parkirišče, z Burekom pa sva se lotila postavljanja šotora, baldahina in vseh drugih možnih stvari. Preden smo vse postavili in približno pospravili opremo v šotore, je bila že tema.
Prvič ko sem izstopil iz avta in preden smo karkoli razpakirali, sem se ozrl naokoli in doživel nepozaben pogled - cel travnik samih šotorov (ne navadnih, vsi v srednjeveškem / larp stilu), orki, vitezi, barbari ... ki hodijo naokoli, skratka, kljub temu, da sem bil zraven avta in oblečen v kavbojke in pulover, sem že bil v drugem svetu. Ko pa se je naredila tema in smo že bili oblečeni v kostumih, je postalo vse skupaj dobesedno noro! Okoli tabora tema, v šotorih in ob njih pa sveče ter bakle, slišal si razne pogovore, tolčenje oklepa ... najboljše pri tem je, da se ti takrat ni treba več predstavljat, da si v nekem drugem svetu, ker dejansko si v drugem svetu kamorkoli pogledaš.
Ker tisti večer še ni bil uradno IT (in-time), smo se lahko po travniku izven našega tabora sprehajali brez skrbi. Postavili smo se na manjši hribček in pogledali dol v dolino, kjer se je zdaj videlo na tisoče bakel. Gledali smo namreč 3 izmed okrog 11 taborov, kar pomeni okoli 1500 ljudi, šotorov in še toliko več bakel. Pogled je res čudovit!


Larpanje med samimi Nemci, ti pa ne znaš nemško

Moja štiri leta učenja nemščine v gimnaziji mi niso prinesla nekega bogatega besednega zaklada, no če povem po pravici, nimam pojma o nemščini :D
Verjetno je neznanje nemščine glavni razlog za mnoge ljudi, da se ne odločijo iti na Drachenfest. A naj vam povem, da je to tudi zelo slab razlog. Sigurno je razlika, če znaš nemško in ti je v določenih situacijah lažje, sploh če se znajdeš sam sredi bitke med samimi nemško govorečimi ljudmi. Vendar so ljudje zelo prijazni in če bodo le znali nekaj angleško, bodo s teboj govorili angleško, še več, prevajali ti bodo (npr. govor generala, poveljnika ...). Tako da če je kdo med vami, ki je razlog, da ne gre na Drachenfest, neznanje nemščine, vam je lahko zelo žal. Sploh, če greste tja v skupini! Mi smo bili trije, Burek in Lorwyn znata tekoče nemško, tako da to še olajša stvari, če hodiš naokoli skupaj. Če pa vam še to ni dovolj, se lahko pridružite eni izmed največjih angleško govorečih skupin na Drachenfestu, The Grand Expedition, ki združuje okoli 40 in več larperjev iz vsega sveta, ki med seboj govorijo angleško.

Larpanje z desetimi ljudmi je nekaj čisto drugega kot larpanje s štiri tisoč ljudmi. Poleg norega občutka, ki ga imaš, ko hodiš po taboru, mestu itd., so tudi bitke nekaj posebnega. Manjše bitke štejejo do nekje 30 igralcev na vsaki strani in se lahko zgodijo ob vsaki priložnosti - en trenutek se mirno sprehajaš po trravniku, nakar ugotoviš, da si sredi bojnega polja. Te bitke so ponavadi najbolj zanimive in napete!

Večje bitke pa štejejo od nekaj sto pa do par tisoč (v primeru zadnje bitke, kjer so vključeni igralci vseh taborov naenkrat) larperjev na vsaki strani in potekajo po več ur.. Ampak te so kljub večjemu številu dostikrat manj zanimive kot manjše bitke. Seveda ti v vsakem primeru ponavadi ni dolgčas, ker si ves čas v nevarnosti in čakaš na povelja generala, vmes te lahko pokličejo za zbor vojske, sovražniki oblegajo tvoj tabor ... torej, dogajanja je veliko :)
Vendar če si pravi bojevnik (kot večina larpejev na Drachenfestu) se boš boril tako v lepem hladnem vremenu, kot tudi v dežju, ob sončni pripeki, ko je 35°C in imaš na sebi verižnino in usnjeno tuniko, ki nič ne diha itd. Čeprav je včasih naporno, pa ni boljšega občutka, ko si zares v bitki in veš, da te ljudje potrebujejo v boju in se moraš boriti, če nočeš, da ne zavzamejo tvojega tabora in daš vse od sebe, da boš le odšel iz boja kot zmagovalec.


Drachenfest 2013?

V celem tednu je bilo še veliko nepozabnih dogodkov ob katerih smo kar se da uživali in prav te so zame naredili DF 2012 tako enkraten. Verjetno lahko govorim tukaj v imenu vseh nas treh, kajti vstopnice za DF 2013 že imamo! Letos bo potekal od 23.7. - 28.7. 2013 na isti lokaciji v Diemelstadt, Nemčija. In tokrat upamo, da se nam še kdo pridruži na še enem tednu larpanja, bojevanja, smejanja, kričanja in pitja medice!

Link do DF galerije: http://www.drachenfest.info/df/index.php?article_id=51&clang=0



Jaroslav

1 komentar:

  1. Me zelo zanimajo podrobnosti, ker nas bi nekaj šlo na Drachenfest.
    Smo se že o tem pogovarjali.
    Se moramo vsest skupaj da izmenjamo izkušnje kako in kaj.
    LP

    OdgovoriIzbriši